söndag 15 december 2013

Tidsspillror

Stanna tiden jag hinner inte med! Det är så mycket jag vill göra... tiden rinner mellan fingrarna. Fullständigt undanglidande och retsam! Vänta bara tills jag får tag i den luven, då ska jag säga honom ett och annat. Bara stressa på så där! Nonchalant och tanklöst är vad det är att bara lämna lite tidsspillror till oss stackare att försöka använda efter bästa förmåga! Ja, ja... Jag får väl anpassa mig...

Helgens tidsspillror har i alla fall varit rätt trevliga. Jag tycker mycket om att få tända min luciakrona som visserligen inte sitter på något huvud men som väl pryder sin plats på bordet. Det blir smått högtidligt i all sin enkelhet.

Och så har jag provat att baka lakritsmaränger, det var inte bra... Jag gillar maränger och älskar lakrits så det var en fullständigt livsfarlig kombination. Jag utgick från ett vanligt marängrecept och tillsatte lakritspulver och lite svart karamellfärg för ögats skull.
 
Lakritsmaränger Ugn 100°C
 
3 äggvitor
2 dl socker
1 tsk lakritspulver
några droppar svart karamellfärg
 
Häll vatten i en kastrull och ställ en skål ovanpå som täcker kastrullen. Blanda äggvitor och socker i skålen. Låt vattnet sjuda och vispa tills smeten är fast och håller formen. Blanda i lakritspulvret. Droppa i några droppar svart färg och dra runt med en kniv, blanda inte då blir de bara tråkigt grå. Randiga är idealet... Spritsa ut toppar på ett bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 45 minuter eller tills marängerna känns torra och lätta.
 
Det här blev bara en liten sats, inte alls så många som jag ville ha så idag kommer jag göra en till. En dubbel den här gången.
 
Och så måste jag visa vad min tolvåring har gjort för jag tyckte att den var så fin! En lykta av två konservburkar. Påminner lite om de ficklampor vi hade när jag var liten. Jag hoppas på fler för jag skulle kunna tänka mig en hel rad av de här ute på trappan. Ge till mamma...
 

6 kommentarer:

 1. Ja, du, den som lyckas stanna upp tiden blir berömd. Vem vill inte trycka på pausknappen ibland...

  Försökte lämna en liten hälsning i ditt förra inlägg, men det ville sig inte från telefonen den här gången. Dina tyger är fantastiska! De där gamla mönstren får mig att tänka på tapeter och mattor som vi stött på under flera år av att renovera gamla hus. Visst skickar de tanken och fantasin tillbaka i tiden :)? Fullkomligt ljuvliga!

  Lakritsmaränger låter smaskens. De blev fina att se på också.

  Jag önskar dig en fin söndag och vilsam och lugn ny vecka!
  Kram från Maria

  SvaraRadera
 2. Tekniken sätter krokben ibland... Och stavningskontrollen på telefonen är fullständigt livsfarlig! Mer än en gång har jag stirrat ner på displayen och undrat vad kommer mottagaren av meddelandet nu att tänka... Jag är tacksam över att du fick det att fungera nu i alla fall, dina fina kommentarer gör mig alltid så glad :)

  Och jag älskar tygerna :) I vårt hus sitter många lagar tapeter under ytskiten, det har alltid varit spännande när man hittat ett nytt mönster. Jag har sparat små tapetbitar från huset historia och har tänkt mig att göra ett collage. Någon gång... :)
  Ha en fin dag
  Kram

  SvaraRadera
 3. Jag vill också bromsa tiden lite. Vackert med luciakrona på fat!

  SvaraRadera
 4. En önskan inför nya året är helt klart ett lugnare tempo. Men på ett roligt sätt... Så man hinner allt det där man så gärna vill... Och får tid över... :)

  SvaraRadera
 5. Tittar in för att önska dig en god fortsättning på helgerna. Hoppas att ni haft en lugn och stillsam julafton med mycket värme och gemenskap.

  Kram~Maria

  SvaraRadera
 6. Tack snälla Maria för din hälsning jag önskar er detsamma. Julen har varit fin. Juldagen började vi med julotta kl 6 och sedan har vi haft ett par härliga sovmorgnar och sovit så länge att vi skäms ;)

  Önskar dig en fin fortsättning på helgerna.
  Kram

  SvaraRadera