lördag 15 juni 2013

Strukturer och lite frihet

När man jobbar med glas kan man lätt bli besatt av stukturer. Det är spännande med bubblor och reaktioner som inträffar, en del helt oväntade.
Även de helt förväntade känns intressanta. Jag har mycket vitt spillglas, här har jag krossat det och bränt med ett klart basglas. En spännande struktur att följa med fingertopparna. För det är ju så - ett tredimensionellt föremål vill vi inte bara titta på utan även uppleva med händerna.
Och så bränner jag ballerinakjolar, ganska många omgångar är det innan det blir en färdig figur.
Ett litet test med metalltråd.
 
Skolavslutning har det varit i veckan, så nu har jag huset fullt av fria barn under några veckor. Vår lilla dvärgsyren blommar punktligt till skolavslutningen varje år och sprider lite extra feststämning och flaggan är hissad. Sommarlov måste firas!

 
Jag återupplivade även lite gamla minnen och bakade tårtan från mina egna skolavslutningar, då firade vi alltid sommarlovet med tårta i trädgården. En riktig 70-tals klassiker med nötbotten, konserverade mandarinklyftor och hackad blockchoklad. Den står sig än, den är god.
 
Receptet jag har är mer än knapphändigt, jag har lagt till lite mer detaljer:
 
3 ägg
socker - lika mycket som äggen väger
150 g hasselnötskärnor
1 tsk bakpulver
2 tsk vete eller potatismjöl
 
Mal nötterna i en mandelkvarn. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda malda nötter, bakpulver och vetemjöl. Rör ner i äggsmeten. Häll smeten i smörad och bröad form (inte för stor, det är inte så stor sats). Grädda i nedre delen av ugnen i 180 grader.
 
Stjälp upp tårtbottnen när den har svalnat och dela den. Lägg ett lager med grädda och skivade bananer. Lägg samman bottnarna och garnera med grädde och konserverade mandariner. Strö över hackad blockchoklad.
 
Avnjutes bäst med saft, syrendoft och sommarlovsglada barn.

 
 
 
 
 

4 kommentarer:

 1. Såklart att man ska fira skolledighet med tårta! Jag tror mig känna igen din tårta från barndomen, undrar om inte mamma, eller möjligtvis farmor gjort någon sådan?

  Spännande det är att få se lite av det du gör i glas! kram/tanja

  SvaraRadera
 2. Visst är det frihetskänsla när sommarlovet kommer även om man som förälder inte får ledigt men det är härligt ändå :)

  Och tårtan var nog rätt vanlig en gång i tiden men nu bortglömd. Kändes just därför roligt att baka den igen. Kommer ihåg känslan av att få stiga av skolbussen rätt ut i sommarlovet och börja det med tårta. Konstigt nog var det alltid fint väder... ;)

  Kram

  SvaraRadera
 3. På vår skolavslutning, som hölls i torsdags, vräkte regnet ner. Jag är kanske en av få som njuter av regnet? På nåt sätt är det så rogivande med smattret på tak och fönster. Och på regnjacksluvan i promenaden med vovven :). Hursom helst, barnen var glada ändå :). Bara fröken som grät en tår. I smyg...

  Tårtan ser riktigt god ut! Ha en fin kväll :).
  Kram

  SvaraRadera
 4. Om sanningen ska fram... är jag också rätt förtjust i regn :) Om det är varmt kan man sitta på verandan medan vattnet skvalar,det är rätt härligt :) Det enda jag inte tycker om är att frysa så vintern är inte min favorit.

  Sommarlovsglada barn är också underbart och det är som du säger; de bryr sig inte om vädret. De bryr sig om sommarlov :)

  Ha en fin fortsättning på kvällen
  Kram

  SvaraRadera