söndag 1 september 2013

Havrerassel och krösamos

September, höstens första dag... Skuggorna är djupa, luften frisk och ljuden prassliga. Det blåser. Risslar och rasslar. Ett havrefält är inte tyst - det låter!
Träden knirrar och knarrar, frasar och sveper med löven.
Och september är lingontid - idag har vi kokat krösamos. På riktigt. Jag tycker att det är lyx att få äta sylt som innehåller precis det som man tror att sylt ska innehålla. Har man väl fått smak på den hemgjorda så vill man aldrig ha den köpta mer...
 
 Nykokt lingonsylt med lite mjölk och grädde, det är... ren salighet!
Vi hann även baka en Fyriskaka till kaffet, det var inte dumt det heller. Jag hade nog aningen för stor form så nästa gång får det bli en lite mindre men den är ljuvligt god.

 
Fyriskaka ugn 175 °
 
125 g smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk
3-4 medelstora äpplen
1-2 msk socker
1 tsk kanel
 
Smörj och bröa en form med löstagbar kant.
 
Smält smöret och låt det svalna.
 
Rör smöret pösigt tillsammans med sockret.
 
Tillsätt ett ägg i taget och därefter mjölet, bakpulvret och mjölken.
 
Häll smeten i formen.
 
Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor. Stick ner dem i smeten intill varandra. Strö över sockret blandat med kanel.
 
Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30-40 min.
 
September är min favoritmånad, angenämt tillbakalutad med några stänk vemod:

Best I love September’s yellow,
Morns of dew-strung gossamer,
Thoughtful days without a stir,
Rooky clamours, brazen leaves,
Stubble dotted o’er with sheaves –
More than Spring’s bright uncontrol
Suit the Autumn of my soul.

- Alexander Smith -

 
 
 

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar