måndag 18 november 2013

Jag torde understundom tygla mig

Det här med språk är ett kapitel för sig. Jag tror jag tillhör en utdöende art eftersom jag gärna skulle uttrycka mig som i rubriken. Om jag inte tyglade mig... Det finns så många fina gamla ord som uttrycker och målar med språket på ett sätt som man bara kan göra med hjälp av dem. Utan dem är jag fattig. Men för all del jag är ingen fanatiker, jag använder svengelska och kryddar med dialektala vändningar vid behov. En krydda utesluter ju inte automatiskt en annan men jag vet att jag gärna hemfaller åt ålderstiget ordfrosseri.

Frossat men i färger har jag gjort till min kudde. Nu är framsidan klar, bara baksida och innerkudde som fattas.
Och en bild som ska bli till ett julkort är också färdig.
Och så funderar jag på hur jag ska få det lite mer juligt här uppe i skjulet. Rosa känns inte helt klockrent...
 

2 kommentarer:

 1. Alldeles ljuvlig rubrik! Jag är väl (också) lite av en språk-tok, och jag berikas när jag möter ord och formuleringar som sprungit ur historien eller ur folklig tradition, eller från då jag inbillar mig att språket vårdades på ett lite annat sätt än nu. Visst är det spännande att få fundera över etymologiska betydelser och att få vada en stund bland de där, kanske inte glömda men lite dammiga, uttrycken? Jag tycker det :).

  Vilken fantastisk kudde! Den gör sig så bra mot lapptäcket dessutom. Det där med julfärger kan visst växla och varieras lite hur som helst nu för tiden. Men det viktiga är ju att man trivs. Essensen med jul är julefriden på insidan :). Ha en skön kväll!

  Kram från Maria

  SvaraRadera
 2. Visst är det så med orden Maria och du målar alltid vackert med dem :) Jag tror man tyckte att de var viktigare förr, nu försvinner de lättare i ett evigt ihållande mediabrus. Eller jag kanske borde skriva; förflyktigas i ett aldrig sinande larm ;) Jag läser ibland gamla brev kvarlämnade efter sedan länge döda släktingar och jag blir alltid förvånad över vilket oerhört vackert språk de använde. Det här är enkla människor med kort skolgång men breven är näst intill smått poetiska.

  Kudden var rolig att göra så jag tror att det blir fler :)

  Ha en riktigt fin fortsättning på dagen
  Kram

  SvaraRadera