onsdag 14 maj 2014

Konfirmationskalas i maj

Vilken månad passar väl bättre för ett konfirmationskalas än maj? Träden har skira slöjor och allt är ett löfte om vad som komma ska av ljuv sommar. Maj är helt enkelt en konfirmand på språng mot framtiden... 

Maj är absolut en kaffekalasmånad och ska man ha kaffekalas måste man baka... 

24 Sockerbullar , ugn 225 C°

50 g jäst
100 g smör
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
9 dl vetemjöl

Vaniljkräm av marsanpulver till fyllning

Gör vaniljkräm enligt anvisningarna på förpackningen, låt svalna.

Smält smöret, tillsätt mjölk och värm tills det är fingervarmt, smula ner jästen och rör om tills den lösts upp.

Tillsätt, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt den sedan jäsa under bakduk i 30 minuter.

Ta upp degen och dela den på mitten. Rulla ut varje bit till en längd som delas i 12 bitar. Forma till släta bullar och ställ på en bakpappersklädd plåt. 

Jäs under bakduk i 15 minuter. 

Fyll vaniljkrämen i en spritspåse. Gör en fördjupning i varje bulle och fyll med vaniljkräm. Låt jäsa ytterligare i 15 minuter. 

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i 8 minuter.

Vid servering penslas bullarna i smör och doppas i socker.


Muffins med smak av citron och vit choklad, ugn 200 C°

100 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 ägg
1 ekologisk citron, rivet skal + saft
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl mjölk
1 dl filmjölk
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver
100 g grovhackad vit choklad

Garnering

vit choklad
strössel

Vispa smör och socker poröst, tillsätt äggen och fortsätt vispa.

Blanda i citronskal, citronsaft, vaniljsocker, mjölk och filmjölk.

Blanda mjöl, bikarbonat och bakpulver, vänd försiktigt ner i smeten.

Rör sist ner den grovhackade chokladen.

Fördela smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen ca 12-14 minuter. Låt svalna.

Smält vit chocklad och ringla över och strö över strössel.



Ploppkakor, ugn 200 C°

225 g smör
5 ägg
3 dl socker
5 dl vetmjöl
1 1/2 dl kakao
200 g plopp

Smält smöret i en kastrull.

Vispa ägg och socker pösigt.

Vänd försiktigt ner mjöl och kakao och rör ner smöret.

Häll upp smeten i en bakpappersklädd långpanna ca 20x30 cm.

Hacka chokladen grovt och strö över. 
OBS! Förvara chokladen i kylen, den är mycket lättare att hacka om den inte är rumsvarm...

Grädda i 20 minuter. Låt svalna och skär i lagom rutor


Inte alltför ofta kommer finkopparna fram. De går ju inte att diska i maskin... Men det klart att de ska vara med på kalas! Det är mammas koppar och så fulla med minnen att egentligen borde inte kaffet rymmas i dem men nybryggt kaffe blandar sig väl med minnen. Jag har inte riktigt dussinet fullt, det finns elva. Den tolfte koppen har jag själv slagit sönder en gång för länge sedan när jag var mycket yngre än mina barn är nu. Och jag fick inte skäll... Ändå skämdes jag för att jag hade haft sönder en av de fina, det är väl därför jag minns. Men allra mest är de förknippade med kalas, sommar, kakor, tanter och festligt bråttom. 

Nu är kalaset över och vi har serverat nya minnen i kopparna. 

I rummet får svalorna flyga vidare i taket...
...klänningen hängas undan...
...och vi diska och ställa in i skåpet...

så vi är redo för nästa kalas...
Ibland duggar de tätt som ett sommarregn.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar